6 Mart 2013 Çarşamba

Li-Po Piller

Kısaca yapısında lityum ve polimer maddelerini bulunduran pillerdir. Şu anda notebook, mp3 player, telefon gibi pek çok yerde LITHIUM ION POLYMER ismiyle kullandığımız piller LİPO pillerin makyajlanmış ve daha güvenli hale getirilmiş halidir. Dikkat edersek cihazlarımızdaki piller genellikle hard case içerisindedir. Çünkü bu piller tehlikeli pillerdir. Hepimiz cep telefonu elinde patladı gibi haberleri duymuşuzdur. Buda bu pillerdeki tehlikeyi bize göstermektedir.

Lipo piller hava ile temas ederse lityum oksitlenmeye ve yanmaya başlıyor. Biz yanmaya başlayan pili suyun içine atsak dahi pil sönmüyor ve suda ve havada oksijen bitene, suyu kaynatana kadar yanmaya devam ediyor. Kısaca bu piller tehlikelidir ve eğer yanmaya başlarsa söndürmek son derece zordur. Bu yüzden kullanmadan önce bilgilenmek önemli. Doğru şekilde kullanıldığı zaman hiçbir sorun ile karşılaşılmaz.

Benim bu pillerle ilgilenmemin nedeni RC modellerde kullanmak istemem. Peki RC modeller için aldığımız LİPO pillerin özellikleri nelerdir;


  • S ile tanımlanan ifade pilin kaç hücreli olduğunu gösterir. Her bir hücre için nomimal voltaj değeri 3.7V     olarak tanımlanır. Eğer 3S bir pilimiz var ise nominal voltajı 11.1V olur.
  • P ile tanımlanan ifade paralel bağlanan pil sayısını verir. Yani eğer pilimizin üzerinde 3S2P yazıyorsa seri bağlanan üç hücre ve seri bağlı pilden paralel olarak 2 tane olduğunu anlarız. Paralel bağlama ile pilimizin voltajı değişmez fakat verebileceği akım iki katına çıkar. 
  • C ile tanımlanan ifade bize pilimizin verebileceği maximim akımı, şarj ve deşarj akımları ile ilgili bize bilgi verir. Mesela pilimizin 1C değeri 1550mA ise 30C pil bize anlık olarak (1550x30=46500mA) 46.5A verebilir. Bu pil sürekli olarak yaklaşık 20A verebilir. Bazı pillerde sürekli ve anlık C değerleri verilmektedir. 

Pili tanımlayan ögeler bu şekilde fakat pil ile alakalı bilmemiz gereken bir kaç şey daha var. Lipo pilleri kullanırken voltaj kontrolü yapmamız son derece önemlidir. Pili şarj ettiğimiz zaman pilin hücre başına maximum voltaj değeri olan 4.2V şarj olur. 4.2V değeri kesinlikle aşılmamalıdır. Pilli kullanırken ise hücre başına 3.3V altına piller kesinlikle düşmemelidir. Eğer voltajımız hücre başına 3.3V altına düşer ve pile zarar verirsek bir daha pilin bize sağladığı maksimum akımları kullanamayız.

Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise şarj olayıdır. Lipo pilimiz kesinlikle balancer sarj aleti kullanmalıyız. Bu şarj aleti pilin her hücresini kontrol edilerek 4.2V geçmemesi sağlanır. Ayrıca pili kullandığımız zaman tüm hücreler aynı oranda tükenmez . Balancer şarj aletinde hücreler ayrı ayrı doldurulduğu için hücre voltajları düzenlenmiş olur. Yukarıda bahsettiğimiz C şarj içinde önemlidir. Lipo piller şarj esnasında 2C akım üzerinde sarj edilemezler. Eğer pilimiz 3S2P gibi bir pil ise 1C üzerinde akım ile şarj edilemezler. 20A akım veren şarj aletleri de olduğunu düşünürsek bence pilimize zarar vermememiz için tüm pilleri 1C akım değeri ve kevlar lipo çantaları içinde şarj etmek en doğrusu olur.

Son olarak pili uzun süreli saklamalar da 3.8V civarında bırakmamız gerekmektedir. Pili tam olarak dolu bırakmamız pilimizin gücünü düşürmektedir. Güvenliğimiz için pil doğrudan güneş ışığına bırakılmamalıdır.
Pilin tehlikesini gösteren bir kaç video da eklemek istedim;


Bu video pili kısa devre yaptığımızda başımıza ne geleceğini gösteriyor. En önemli nokta doğru şarj akımında pili şarj etmek ve kesinlikle pili kısa devre yapmamak. Sonuç gerçekten çok ürkütücü.......



Bu video ise kevlar çantanın güzelliğini göstermekte:))))



Başımıza gelmez dememek lazım:))))



Umarım yararlı bir makale olmuştur. Yazıda gördüğünüz yanlışlar ve takıldığınız noktalarla alakalı mail ve mesaj atabilirsiniz:) Herkese iyi çalışmalar......................















Hiç yorum yok: